Cohousing / Samenhuizen

In Oranje hebben we twee huizen/appartement waar we aan cohousing/samenhuizen doen: Je woont individueel, in je eigen appartement, maar deelt enkele gemeenschappelijke ruimtes (de tuin, garage...). De fysieke aanwezigheid van een resident in het gebouw, maakt het voor sommigen haalbaar om de stap te zetten naar alleen wonen. 

  • De Bossuytlaan in Assebroek omvat vier appartementen en een residentenwoonst met een tuin.  Het appartement op het gelijkvloers is toegankelijk voor iemand met een fysieke beperking. 
  • De Dorpsstraat in Sint-Michiels is een huis in de rij met een residentenwoonst, drie individuele appartementen en een gemeenschappelijke tuin en garage. 

Je hebt je een eigen dag- en vrijetijdsinvulling en een eigen netwerk. De resident (een inwonend persoon/koppel/gezin) biedt je een gevoel van zekerheid, aanwezigheid en veiligheid. Hij/zij biedt hulp bij kleine praktische problemen, maar heeft geen begeleidingsopdracht.

Voor je persoonlijke mobiele en ambulante woonondersteuning kan je terecht bij de begeleiders van O’zon. Ook je netwerk kan beroep doen op O’zon voor ruggesteun en samenwerking. Van de bewoners wordt verwacht dat ze de bewonersvergaderingen bijwonen.

Zowel de Bossuytlaan als de Dorpsstraat bevinden zich in de buurt van winkels en diensten en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.   De bewoners geven zelf vorm aan hun contacten met de buurt en kunnen hierin ondersteund worden als ze dit wensen.