7 jan 2019

Kopje Zwam: over sociaal engagement, koffiegruis en oesterzwammen...

  • Nieuwsberichten
... Een geslaagde samenwerking tussen een duurzaam initiatief en de dagbesteding van Oranje

De kans is groot dat jullie nog nooit van Kopje Zwam hoorden. Het is een duurzaam project waar Oranje graag een steentje toe bijdraagt. Ingrid Van Steenkiste, begeleidster in het dagcentrum, ging op zoek naar de juiste man op de juiste plaats om mee te helpen aan het project. Het werd Franky, bewoner van het Oranje-huis in het Bilkske.

Wat is Kopje Zwam? Kopje Zwam werd opgestart door vier enthousiastelingen als duurzaam project waarbij koffiegruis wordt gerecycleerd als voedingsbodem voor oesterzwammen. Hun vennootschap verkoopt de paddenstoelen, maar ook de grondstoffen om ze zelf te kweken.

Een win-win situatie. Matthias Bassimon, een van de begeleiders van dagbesteding, kent de initiatiefnemers van Kopje Zwam. Zij zagen het meteen zitten om in zee te gaan met Oranje. Samenwerking betekent immers een verrijking voor beide partijen: het kadert in het sociaal engagement van de vennoten én vormt een resultaatgerichte bezigheid voor de Oranje-cliënten.

Een trotse Franky vertelt zijn verhaal. Ingrid Van Steenkiste werkte de samenwerking praktisch uit en selecteerde Franky om mee te werken. Iedere week gaat hij op pad om koffiegruis op te halen bij een zevental horeca-zaken. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in het interview met een glunderende en trotse Franky.