18 sep 2018

Oranje in allereerste aflevering van “Make Belgium Great Again"

  • Nieuwsberichten
VTM schenkt een COFRIGO aan de buurtplek De Korf. Vanaf nu verdwijnen restjes en voedseloverschotten in de wijk St-Jozef bij Brugge niet langer in de vuilnisbak!

De cofrigo staat in het portaal van de Korf zodat iedereen er altijd voedsel kan deponeren of ophalen.

Buren delen één frigo. Iedereen uit de buurt kan zijn overtollig voedsel delen met anderen in plaats van het weg te gooien. Samen gaan we de strijd aan tegen voedselverspilling. Heb je iets over? Breng het naar de cofrigo. Heb je op een ontiegelijk uur nog een vies goestje? In de cofrigo vind je vast iets lekkers. De cofrigo is er voor iedereen en is 24 uur op 24 open.

Bewoners van ons woonhuis in Fort Lapin maken deel uit van het buurtteam die dit initiatief samen draagt.

  • Iedereen brengt voedselresten naar de cofrigo. Alles wat nog eetbaar is en waarbij iemand anders blij kan gemaakt worden is welkom.

  • Er worden bruggen gemaakt tussen lokale handelaars en de cofrigo.

  • Tijdens wekelijkse buurt momenten op maandag en vrijdag nemen bezoekers engagement op in het beheer van de cofrigo….

Oranje maakt werk van cohesie in de buurt: medewerkers zoeken actief naar (ontmoetings)plekken, vernieuwende concepten, deelplatformen,... zodat allerlei zaken makkelijk kunnen uitgewisseld worden. Taakjes, talenten, vragen, nieuwtjes, gereedschap,.... En nu ook wisselen overschotten vlot van buur tot buur. Als buur-groep ondernemen we diverse acties die ontmoeting en elkaar-beter-leren-kennen versterken. Een plantenasiel, soep maken met voedseloverschotten, een facebookgroep WIJk St-Jozef, het samen opknappen van de aftandse parochiezaal De Korf die een echte buurtplek mag worden.... De langste tafel, een gemeenschappelijke frigo, een buurtfeest, het dienstencentrum, de zwerfvuilactie, een lokale munt (binnenkort de marmotten) zijn initiatieven die we met vol enthousiasme steunen.

Het moest rap gaan!

24 augustus 2018 - VTM contacteert de klimaatcoördinator van stad Brugge. Deze plaatst een bericht op het forum ‘foodlab’. Een buurtbewoner pikt dit nieuwtje op en denkt dat dit misschien wel past in het buurt concept van de Korf. De medewerkers van St-Jozef grijpen deze opportuniteit met beide handen want duurzaamheid en buurtgericht werken zijn voor Oranje immers belangrijke uitgangspunten.

Een eerste buurtvergadering is via de facebookgroep WIJk St-Jozef vlug belegd. Dit is de start, ook van de promo. Marc maakt de tekening voor de affiche. Halim staat direct klaar om te flyeren in de buurt. Sabine legt contacten met enkele lokale handelaars en Theo is een echte ambassadeur van het frigo-idee.

Een extra stopcontact en een slotwissel maken dat op 6 september de frigo incognito een plaatsje krijgt in het portaal van de Korf. Charlotte en Ragna maken hun televisiedebuut…

Vandaag zijn we fier dat we dit goede nieuws bekend kunnen maken. Want tot vandaag hielden we -op vraag van VTM- nog stil dat deze actie kadert in de allereerste uitzending van ‘Make Belgium great again’! Dankjewel Frances en VTM om van Sint-Jozef een betere plek te maken.

Buurtbewoners die willen meewerken aan het beheer van de cofrigo zijn altijd welkom. Word lid van de facebookgroep Cofrigo St-Jozef, volg de posts en deel er jouw reactie. Voor wie nog dichter wil betrokken zijn bij het beheer en de afspraken van de cofrigo, laat een berichtje na op facebook of loop eens binnen op een ontmoetingsmoment (maandagmorgen en vrijdagnamiddag) in de Korf. Iedereen welkom….