17 nov 2017

Zorg als Gemeengoed - boek over zorgvernieuwing

  • Nieuwsberichten
stukje van de cover van het boek
Lees dit boek als een reisgids door onze ervaringen en leer uit onze fouten en successen

Voor de betrokken organisaties, Curando en Oranje, was het een boeiend leertraject. Door de steun van de Provincie West-Vlaanderen konden wij hier twee medewerkers op inzetten. Samen Voor Talent werd de naam van ons onderzoeksproject.

Wij zochten naar economisch haalbare nieuwe zorgvormen die voldoende kwaliteit bieden en vertrekken van de autonomie van de mens. We wisten dus waar we naar op zoek waren, maar niet waar we zouden uitkomen!

  • Drie jaar lang praktijkervaring in het leren anders kijken naar buurten en eigen organisatie: experimenteren, zoeken en tasten. En dat samen met buurtbewoners, toevallige passanten, verenigingen allerhande.
  • Drie jaar lang werken rond 3 thema’s: munten, talenten, buurtzorg. En dat in 3 etappes op 3 plaatsen: Zedelgem, Brugge-Assebroek en Brugge-binnenstad.

Ons open en ontvankelijk opstellen voor de noden van mensen in de omgeving is een belangrijk uitgangspunt. We verleggen onze focus. “Ook wij zijn deel van een straat, van een buurt”. We werken op basis van gelijkwaardigheid, nemen niet over maar participeren wel. We waarderen wat burgers voor elkaar doen en scheppen ruimte zodat mensen zelf initiatieven kunnen nemen.

Een neerslag van deze boeiende jaren vinden jullie terug in het boek ‘Zorg als gemeengoed’. Het is een mix van handvatten en theoretische inzichten. Je surft naar tips en trics, praktijkverhalen, quotes van betrokkenen en cartoons die meer zeggen dan woorden. Het boek leest van voor naar achter, van links naar rechts. En daarna… Geef het door en praat erover met vrienden, collega’s en kennissen.

Dit boek is te koop voor 15€.

Haal het op in een van de afhaalpunten:

  • Oranje, Brouwerijstraat 7 8340 Sijsele
  • Curando, OLV van 7 Weeën, 8755 Ruiselede

Je kan ook 20€ storten op rekening van Oranje (boek 15€ + 5€ portkosten) met vermelding: “Zorg als Gemeengoed’ + je naam en adres. Dan krijg je het boek thuis bezorgd.

Rekeningnummer: Oranje, Brouwerijstraat 7 8430 Sijsele    IBAN: BE71 7795 9756 2369   BIC: GKCCBEBB