Cohousing / Samenhuizen

Hoeve de Laere

Oranje heeft twee huizen / appartementen waar cohousing of samenhuizen mogelijk is. Je woont er individueel, in jouw eigen appartement, maar deelt enkele gemeenschappelijke ruimtes (de tuin, garage,...) met de andere bewoners. 

Op beide locaties is er een resident(e) (een inwonend persoon / koppel / gezin) aanwezig. De fysieke aanwezigheid van een resident(e) in het gebouw maakt de stap naar alleen wonen voor sommigen een heel pak haalbaarder. 

  • De Dorpsstraat in Sint-Michiels: een rijhuis met een residentenwoonst, drie individuele appartementen, een gemeenschappelijke tuin en een gemeenschappelijke garage. 
  • Hoeve de Laere: bevindt zich aan de rand van het polderlandschap, op de grens tussen Sint-Jozef en Koolkerke. De woning bestaat uit een residentenwoonst, drie individuele appartementen, een gemeenschappelijke tuin en beschikt over veel parkeermogelijkheden.

Je hebt je eigen daginvulling, vrijetijdsbesteding en eigen netwerk. De resident(e) biedt je een gevoel van zekerheid, aanwezigheid en veiligheid. Hij of zij helpt bij kleine praktische uitdagingen, maar heeft geen begeleidingsopdracht. 

Voor jouw persoonlijke mobiele en ambulante woonondersteuning kan je terecht bij de begeleiders van O’zon. Ook jouw netwerk kan beroep doen op O’zon voor ondersteuning en samenwerking. Van de bewoners wordt verwacht dat ze de bewonersvergaderingen bijwonen. 

Zowel de Dorpsstraat als Hoeve de Laere zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en zijn omringd door verschillende winkels en diensten. De bewoners geven zelf vorm aan hun contacten met de buurt en worden hierin ondersteund als ze dit wensen.