6 okt 2022

Ouderbruggen: versterken van ouders

  • Nieuwsberichten
Project ouderbruggen
Ooit al gehoord van de uitspraak “It takes a village to raise a child”? Bij Oranje geloven we sterk in dat gezegde. Het project ouderbruggen brengt (groot)ouders en kinderen samen in de buurt.

‘Ouderbruggen Sint-Kruis’ organiseert ontmoetingsactiviteiten die (groot)ouders en hun kinderen samenbrengen in de buurt. Als ouder kan je ontzettend veel hebben aan andere ouders rondom je. Ook kinderen bloeien open als ze met andere kinderen samen kunnen spelen. Met het initiatief willen we de samenhang in de buurt verhogen.

Het project kwam tot stand vanuit signalen aangegeven door buurtbewoners met kinderen en voorziet een unieke samenwerking tussen heel wat diensten uit verschillende hoeken van de samenleving. “Iedereen verdient een volwaardige plaats in de maatschappij. Deze boodschap staat voor alle partners centraal.”, aldus Bert Putman, Algemeen directeur van Oranje vzw. “We geloven in het creëren van kansen voor iedereen. Door het vergroten van het netwerk van ouders versterken we hun vaardigheden, draagkracht en kennis.”   

Hoe gaan we te werk?

Ouderbruggen organiseert elke twee weken een gratis ontmoetingsmoment op woensdagmiddag in de Freinetschool Context in Brugge. Ouders en grootouders kunnen elkaar daar ontmoeten, ervaringen delen en elkaar ondersteunen. Tijdens elk ontmoetingsmoment wordt ook een toffe activiteit voorzien voor de kinderen. (Groot)ouders kunnen zo gezellig bijbabbelen terwijl de kinderen zich samen uitleven.  

Samenwerken over beleidsdomeinen heen

Voor de realisatie van het initiatief konden we rekenen op de steun van heel wat organisaties. Naast de belangrijke impuls van OCMW Brugge, zetten onder andere ook Mintus, Huis van het Kind en Welzijnsschakel Kantel hun waardevolle schouders onder het project. 

Het project wordt gerealiseerd in kader van het Lokaal Sociaal Beleidsplan ‘Brugge draait om mensen.’ Met de samenwerking over beleidsdomeinen heen introduceren we een nieuwe vorm van samenwerking in Brugge. Een samenwerking die reeds enorm veel mooie vruchten opleverde en ongetwijfeld verder uitgebreid zal worden in de toekomst. 

Meer info

Ouderbruggen Sint-Kruis beet op woensdag 16 maart 2022 de spits af met een startevenement in de Freinetschool Context en organiseert sindsdien elke twee weken een ontmoetingsmoment op woensdagmiddag (15u00 - 17u00). 

Kom je eens langs? Je vindt de ontmoetingsmomenten telkens terug op de facebookpagina van ouderbruggen.