Ga verder naar de hoofdinhoud.
Begin van de inhoud.

Nieuw intersectoraal project ‘Parcourage’ gelanceerd in Brugge

  • Nieuws

Vandaag is het startschot gegeven voor ‘Parcourage’, een nieuw intersectoraal en multidisciplinair project in de referentieregio Brugge. Parcourage richt zich op het begeleiden van jongvolwassenen met een complexe multiproblematiek, waaronder jonge ouders en jongvolwassenen met een migratieachtergrond. De ondersteuning richt zich vooral op het verwezenlijken van sociale inclusie, met een focus op maatschappelijke participatie en het bevorderen van activering van de deelnemers.

“We kijken in onze begeleiding naar de persoon als geheel en benaderen die niet vanuit één specifieke problematiek”

Hanke Vandorpe, coördinator van Parcourage
Groep mensen tonen logobord van Parcourage

“Ons team bestaat uit 10 coaches die elk als compagnon de route samen met de jongvolwassenen een traject lopen, vertrekkend vanuit hun sterktes en talenten. Daarnaast brengt iedere coach kennis, ervaring en expertise mee naar het team vanuit hun eigen moederorganisatie. Dit is een ongelooflijke meerwaarde” zegt Hanke Vandorpe, coördinator van Parcourage.

Parcourage is er voor mensen die niet of onvoldoende geholpen kunnen worden vanuit één bepaalde sector of vanuit het reeds bestaande aanbod.

“Uniek in dit project is dat we partners rond de tafel hebben uit alle sectoren, met een gedeelde ambitie en opdracht”

Piet Dupan, Werkkracht10

Werkkracht10 vertegenwoordigt in het partnerschap de 10 lokale besturen van het werkingsgebied van Parcourage, namelijk Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke.

Daarnaast zetten CAW Noord-West-Vlaanderen, De Sleutel, Groep INTRO, emino, Covias, Oranje vzw, OCMW Brugge, Ligo Centrum voor Basiseducatie, Huis van het leren en Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) hun schouders mee onder dit partnerschap. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) begeleidt het partnerschap in hun samenwerking.

Het initiatief wordt mogelijk gemaakt via Europa WSE en dankzij de financiële steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF), de 10 lokale besturen, de Vlaamse Overheid en de VDAB.

“Het is als welzijns- of arbeidsorganisatie een geschenk om te mogen deel uitmaken van dit partnerschap. Deze manier van werken is de weg die we moeten lopen in de toekomst. De jongvolwassenen die we begeleiden ontvangen een integrale ondersteuning en moeten hierbij slechts één keer hun verhaal te doen. Daarnaast ben ik overtuigd dat een lokale en integrale benadering ons een grote efficiëntie- en kwalitatieve winst kan bieden”, aldus Evelien De Craene van Oranje vzw.

“Het is als welzijns- of arbeidsorganisatie een geschenk om te mogen deel uitmaken van dit partnerschap.”

Evelien De Craene, Oranje vzw

Parcourage heeft als doel om in de komende zes jaar 570 mensen te bereiken en hen te ondersteunen in maatschappelijke participatie en activering. Het team van Parcourage en de kernpartners staan klaar om deze uitdaging aan te gaan en een verschil te maken in het leven van vele individuen.

Meer weten over Parcourage?

Neem een kijkje op de pagina van het project.